Samarkand-bröd; Kikärts-flatbröd från Uzbekistan


Kikärtsflatbrödet Shirmoi-Non anses vara mycket nyttigt. I Samarkand och i övriga Uzbekistan gräddas flatbröden i en tandoor - en vedeldad cylinderformad lerugn. Om du utesluter kikärterna, och tillsätter surdeg till en blandning av köttbuljong, syrad mjölk (t ex filmjölk) och lök, bakar du nationalbrödet Obi-Non. 

ca 1 kg vetemjöl
9 dl vatten
3,5 dl kikärter
1 tsk anis
2 tsk salt
1 dl aktiv vetesurdeg
½ tsk torrjäst
sesamfrö
OBS Mängderna är ungefärliga!

1. Stöt kikärterna i en mortel
2. Koka upp vattnet
3. Lägg anisen i det kokande vatten och tillsätt de krossade kikärterna.
4. Låt blandningen svalna
5. Tillsätt vetesurdegen och drygt hälften av mjölet
6. Låt jäsa i 4-5 timmar i rumstemperatur (eller mer)
7. Tillsätt jästen, saltet, resten av mjölet och knåda (jästen kan uteslutas)
8. Låt jäsa i 1 timme (eller mer)
9. Forma degen till runda bröd ca 25 cm i diameter, 2,5 cm högt vid kanterna och 1 cm i centrum.
10. Låt jäsa i 10 min
11. Stämpla bröden med en brödstämpel - eller gör ett runt stämpelliknande mönster med gaffel i brödets mitt.
12. Pensla bröden med mjölk och strö över sesamfrön
13. Grädda på förvärmd plåt i ca 8 min på 300 grader - Slå ev på grillelementet för att få hög strålningsvärme.
Läs den intressanta artikeln "A few words on the phenomenon of Uzbek flat cakes".
 Att få till rätt smak utanför Uzbekistan verkar vara svårt att få till:
 (..) As the legend goes, the emir of Bukhara once tasted flat cakes from Samarkand, summoned the best Samarkand baker, and told him to bake flat cakes for him in Bukhara. The baker carried out the order and got a wrong taste for all his skills. The enraged emir demanded to know what the baker could say in his defense and heard the following reply, "It's the Samarkand air that is missing."

Naan bröd - indiskt flatbröd



Det indiska flatbrödet naan bakas traditionellt  i en vedeldad cylinderformad lerugn som kallas tandoor. Temperaturen i en tandoor är hög. Den kan bli över 450 grader. När naan ska bakas i en vanlig ugn försöker man efterlikna tandoors höga värme genom att ugnen sätts på högsta temperatur och grillelementet slås på.  Vill man baka naan på riktigt traditionellt vis ska brödet bakas på vetesurdeg, vatten, vetemjöl och salt

1,5 dl  ljummen mjölk
2 tsk socker
1 tsk jäst
450 g vetemjöl (ca 7,5 dl)
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk rapsolja, plus lite extra
1,5 dl yoghurt
1 ägg lätt uppvispad
Mängderna är ungefärliga

1. Gör en fördeg genom att blanda ljummen mjölk med 1 tsk socker och jäst. Låt jäsa i 20 minuter eller mer på varm plats

2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en stor skål. Tillsätt fördegen, resten av sockret, olja, yoghurt och ägg. Knåda degen på tills den är slät och fin

3. Lägg degen i en oljad plastlåda (eller skål). Sätt på locket och jäs till dubbel storlek på varm plats

4. Sätt på ugnen på högsta temperatur. Sätt in en ugnsform eller plåt med tjock botten i mitten av ugnen. Slå på grillen.

5. Knåda degen igen. Dela den i 6 lika stora delar och forma dem som bollar. Ta undan 5 st  och täck med dem med en handuk. Rulla en degboll mott bakbordet tills du får en droppformad naaan cirka 25 cm lång  och ca 13 cm bred.

4. Ta ut den varma ugnsformen ur ugnen och lägg en naan på den. Grädda i 3 - 4 minuter i mitten av ugnen.  Höj  ugnsformen så att den är 8 - 10 cm under grillelementet och grädda i 30 sekunder eller tills ytan fått färg.

5. Linda naanbrödet i en ren kökshandduk. Fortsätt sedan med nästa naan.

Bröden serveras varma

Recept efter den indiska skådespelerskan och matskribenten Madhur Jaffrey

>> Se en bra film hur en tandoor ugn används. Se hur skickliga bagarna är!  Det är inte naan som bakas utan ett tunnbröd som heter lavash (från Armenien)  Värmen på sidorna kommer från glöd i botten av ugnen